Renk Teorisi, Renkleri Anlamak
İnsanların büyük bölümü renkleri çocuk yaşta geliştirdiği sezgilere göre eşleştiriyor. Renkler profesyonel bir tasarımın en önemli unsurlarından bir tanesidir. Her bir renk, diğer bileşenlerin dengesini etkilediğinden yanlış renk seçimi izleyicilerinizde ortaya çıkmasını istemediğiniz bir duyguyu tetikleyebilir.
Doğru renk kombinasyonu seçmek bazen zorlu olabilir. Sizinle bu yazıda(videoda), tasarım için en doğru renkler nasıl seçilir hakkında 5 ip ucu paylaşacağım fakat öncesinde konuya girişi renk teorisiyle yapalım.
Renk Teorisi
Tasarımda hayati rol oynayan renk teorisi, sanatçılar ve tasarımcılar tarafından onlarca yıldır kullanılmakta. Teori kelimesi gözünüzü korkutmasın, temel renk teorisi herkesin kolaylıkla öğrenebileceği ve uygulayabileceği bir bilgi.
Hepsinden önemlisi, sadece tasarım için değil, aynı zamanda kıyafetlerde mükemmel kombinler oluşturmak, evinizin bir odasını dekore etmek yada Instagram storylerinde en uyumlu renkler seçmek gibi hayatınızın her alanında kullanabilirsiniz. Renk teorisini iyi anlamak, renklerin sihirli dünyasını keşfederken yardımı çok büyük olacaktır.
Birincil Renkler
Okuldan hatırlayacağınız gibi tüm renkler, birincil renkler olan kırmızı, sarıve mavi renklerin karışımından elde edilir.
İkincil Renkler
Birincil renkler birbirleriyle karıştırıldığında, ikincil renkler ortaya çıkar.
Yani, kırmızı ve sarıdan turuncu
Sarı ve maviden yeşil
Mavi ve kırmızının karışımından mor ortaya çıkar
Üçüncül Renkler
Altı ikincil renk karışıp üçüncül renkler ortaya çıktığında renk dünyanız genişleyecek ve nihayetinde bir renk çemberine sahip olacaksınız.
Renk Çemberi
Tarih boyunca uygarlıklar, renk teorilerini etraflarındaki dünyayı tanımlamak ve renkleri nasıl gördüğümüzü anlamak için geliştirmişlerdir. Ancak, ilk kez Aristoteles’in fikirleri renk teorisyenleri arasında daha çok dikkati çekmiş ve kendisinden sonraki teorileri de etkilemiştir.
Renk biliminin asıl temelleri, 17. yüzyılda lsaac Newton’un cam prizma deneyleriyle atılmıştır.
Newton, cam prizma kullanarak renk biliminin temellerini attığı deneyiyle, her rengin prizmadan geçerken değişik dalga uzunluğuna sahip olduğunu görmüştür.
Ayrıca Newton, ışıkta tüm renkleri karıştırarak, beyaz ışığı elde etmiştir.
İlk renk diyagramı yine Newton tarafından tüm renklerin, beyaz merkezde olacak şekilde bir çember üzerine yerleştirilmesiyle geliştirilmiştir.
Renk Armonileri
Renkler hakkındaki bilgiler neden bu kadar önemli diye merak ediyor olabilirsiniz.
Müzik notaları şarkı yazmak için kullanıldığı gibi
renkler de resimler, tasarımlar ve fotoğraflar için yapı taşlarıdır.
Renk armonileri en güzel kombinasyonları oluşturmak için hangi renklerin karıştırılacağını bulmamıza yardımcı olur.
Renk armonileri fikri, yarattığınız kombinasyonun doğru miktarda kontrast ile mükemmel bir şekilde dengelenmesi temellidir. Amaç, çok mütevazı olmayan ama aynı zamanda dengeli bir tasarım yapmak.
Analog Renkler
Uyumlu bir renk armonisi elde etmenin bir yolu, renk tekerleğinde yan yana bulunan sarı, sarı-turuncu ve tutuncu yada mavi, lacivert ve mor gibi benzer renkleri kullanmaktır.
Analog renkler birbirine benzediği için sakinleştirici ve dingin bir his yaratır. Ancak tasarımınızın izleyiciyi uyutmaması için, siyah, beyaz veya gri renkleri dengeli bir kontrast yaratmak etmek için tasarımlarınıza ekleyebilirsiniz.
Tamamlayıcı Renkler
Renk armonisi elde etmenin başka bir yolu da, renk çemberi üzerindeki zıt renkleri, örneğin turuncu ve mavi yada sarı ve mor gibi tamamlayıcı renkleri bir araya getirmektir. Maksimum kontrast, heyecan verici ve canlı bir tasarım için tamamlayıcı renkleri kullanmaktan çekinmeyin. Ancak bu renkleri dengeli kullanmaya dikkat edin, aksi halde tasarımınız uyumsuz hale dönüşebilir.
Üç Renk Armonisi
Üç renk armonisi, renk çemberinin etrafında eşit aralıklarla yerleştirilmiş üç renkten oluştuğu için uygun bir şekilde adlandırılmıştır; renkler düz bir çizgi ile bağlandığında, bir üçgen oluştururlar.
Bu şemadaki üç rengi kullanarak güzel bir armoni yaratıp oldukça uyumlu bir sonuç alabilirsiniz. Fakat kabul edilebilir bir denge yakalamak için bir rengi daha dominant, kalan 2 rengi daha az kullanmaya dikkat edin. Renk yeteneklerinizi geliştirmek istiyorsanız filmler harika kaynaklardır. Wes Anderson’dan başlayabilirsiniz.
Çapraz Tamamlayıcı Renkler
Çapraz tamamlayıcı renkler biraz farkla normal tamamlayıcı renklere benziyor. Bu kombinasyonda ana bir renk seçilir ve daha sonra renk çemberinin karşısındaki iki renk tamamlayıcı olarak kullanılır.
Normal tamamlayıcı renklerin aksine 2 karşıt renk kullanıldığından bu armoninin daha yumuşak ve riski az olan tasarımlar için daha uygun olduğunu söyleyebilirim.
Dört Renk Armonisi
Dört renk armonisini double tamamlayıcı renkler olarak da adlandırabiliriz. Tüm armonilerin en zenginidir çünkü iki tamamlayıcı renk yani dört renge sahiptir.
Bu armoninin bir biriyle uyumu biraz zordur; dört renk de eşit miktarlarda kullanılıyorsa, tasarım dengesiz görünebilir, bu nedenle renkleri baskın yada pasif hale getirmek için sadece bir rengi dominant olarak seçmekte fayda var.
Monokromatik Renkler
Monokromatik renkler, tek bir rengin açık ve doygun tonlarından oluşur. Birlikte kullanıldığında iyi uyum sağlar ve tasarımınızda temiz ve zarif bir etki yaratırlar. Monokromatik renkler özellikle mavi, yeşil ve sarı tonlarda göze daha güzel görünür.
Genel bir ruh hali yakalamak için kullanabilirsiniz. Ana renk, siyah, beyaz veya gri gibi nötr renkler ile entegre edilebilir. Bununla birlikte, bu renk armonisini kullanırken tasarımdaki en önemli unsurları vurgulamak zor olabilir.
Sıcak ve Soğuk Renkler
Renk çemberini bir çizgiyle ortadan ikiye bölerseniz, bir tarafta sıcak renkler ve diğer tarafta da soğuk renkleri görürsünüz. Soğuk renkleri; dinginlik, barış ve huzur, canlı renkleri ise; enerji, canlılık ve heyecan hissi uyandırmak için kullanabilirsiniz.
0 comments